sâmbătă, 23 iulie 2011

Negresa cu caise (in forma de tort)

Multumim Vlad pentru reteta:)
O prajitura ciocolatoasa rau de tot si cu o aroma dulce-acrisoara, ideala pentru o zi de vara calduroasa.

Ingrediente:
  • 150 gr faina
  • 150 gr zahar (+4 linguri pentru tapetat tava)
  • 100 gr unt (+20 gr pt uns tava)
  • 3 oua
  • 3 linguri cacao
  • 50 gr ciocolata (cu lapte de preferinta)
  • 200 gr sana (sau iaurt simplu)
  • 1/2 plic praf de copt
  • caise taiate in jumatati (dupa ce le-am scos samburii mie mi-au ramas 500 de gr)
Cost: aproximativ 15 lei (depinde la ce pret gasiti caisele)
Portii: 8 (pentru ca nu e foarte inalt tortul atunci taiem feliile mai late)


     Frecam untul singur si adaugam pe rand zaharul pana ce compozitia devine cremoasa.
     Apoi, adaugam pe rand
                                - galbenusurile
                                - faina amestecata cu cacaoa
                                - praful de copt (nestins)
                                - sana


      Pana aici putem amesteca cu mixerul. Dar acum, adaugam albusurile batute spuma bine de tot si trecem la lingura de lemn si amestecand cu miscari de sus in jos.



   In final topim ciocolata, pe bain marine daca aveti timpul necesar sau direct pe flacara, dar fara sa o ardem. Eu o pun de obicei in craticioara si o tin deasupra flacarii, doar cat sa se incalzeasca vasul.
Ciocolata topita o adaugam compozitiei.

  
       Ungem o tava de tort cu unt si o tapetam bine de tot cu zahar (eu am folosit zahar brun pentru o aroma mai interesanta). Daca ati nimerit caisele putin mai acre (cum au fost si ale mele) le pudrati cu zahar pe interior (unde a fost samburele) si le asezati cu aceasta parte in jos (cea unde a fost samburele), pana acoperiti toata suprafata formei.






         Peste, turnam aluatul si dam la cuptor cca 30 de minute. (Eu am preferat sa las focul mic si sa o las in total vreo 50 de minute).

                                                                                                      
O lasam la racit, dupa care o intoarcem si o portionam. E imporant sa nu o lasam prea mult la cuptor ca sa nu se usuce.

 Cam asa arata la sfarsit.
Daca doriti, puteti sa o ornati cu frisca, sau zahar caramelizat, dar noi am lasat-o asa, pentru o aroma mai intensa de caise.



   



 Si o feliuta pentru voi.

 Atentie! Daca se intampla ca fructele sa lase prea multa zeama in timpul coacerii, nu va panicati, puneti o tava de prajituri sub forma de tort si lasati sa se coaca in continuare. Aaaa... si nu uitati sa deschideti geamul ca sa aerisiti fumul aparut dupa o astfel de situatie :D (Va dati seama ca vorbesc din experienta proprie, nu? :D )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu